E-nummers, je eten zit er vol mee (2024)

Wat zijn E-nummers?

E-nummers, je hoort er wel eens over, en dat de meeste niet zo goed voor ons zijn, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? De E-nummers waar wij het over hebben gaan over een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem wordt wereldwijd gebruikt. Als een additief in de EU is toegelaten wordt er de letter E aan toegevoegd maar ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegelaten, behouden nog de letter E.

De supermarkt ligt vol met producten die E-nummers bevatten. Lees maar eens een etiket van een willekeurig product en je zult er vast één of waarschijnlijk een heleboel E-nummers op zien staan. Vaak zijn ze klein gedrukt en niet eens goed te lezen, maar bovenal, wat is de betekenis ervan, en waarom worden ze aan het product toegevoegd?

Giftige stoffen in producten

Niemand verwacht dat de autoriteiten giftige stoffen toestaan in onze producten. Toch is het tegendeel waar. Er worden chemische toevoegingen en (synthetische) additieven gebruikt om de producten er mooier uit te laten zien en om het hongergevoel op te wekken, zodat we er nog meer van gaan eten. Zo kan er nog meer geld verdiend worden.

Op de televisie en in de bladen wordt je door middel van advertenties aangemoedigd om light producten te kopen om niet dikker te worden en worden de synthetische zoetstoffen aanbevolen.

Veel van deze producten met additieven laten hun sporen na in het lichaam en kunnen het immuunsysteem aantasten. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat je in je mond stopt. Sta eens stil bij wat je koopt, en lees de ingrediënten op de verpakkingen. In het begin kost het wat meer tijd, maar na verloopt van tijd weet je welke E-nummers het meest schadelijk zijn en welke producten je het beste kunt vermijden.

Let bijvoorbeeld eens op de kleurstoffen in de zakken snoep. Deze worden vooral toegevoegd omdat de consument een product wil dat er mooi uitziet, maar ze zijn wel giftig. Niet iets wat je graag aan je kind wilt geven als je eenmaal weet wat het met je lichaam doet.

E-nummers, je eten zit er vol mee (1)

Gevaarlijke E-nummers

E-951 Aspartaam

Eén van de meest gevaarlijke additieven is Aspartaam, E-nummer 951. Ondanks dat dit zoetmiddel door veel firma’s wordt aanbevolen ter vervanging van suiker, (denk aan de light producten) is er al in 1973 door Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat Aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Toch zijn er duizenden producten te krijgen die aspartaam bevatten.

Aspartaam kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, darmaandoeningen, hyperactiviteit, dementie, onvruchtbaarheid, tumoren en ga zo nog maar even door. De zoetstof kan ook ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose veroorzaken of verergeren.

Andere benamingen voor aspartaam zijn: Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet, Natrena, Sacharine en sinds kort Amino Sweet.

Voorbeelden van producten met Aspartaam zijn:

  • Kauwgom
  • Light frisdranken
  • Multivitamines
  • Tandpasta
  • Limonade
  • Zoetjes
  • Light chips

E-621 Mononatriumglutamaat

Een ander additief wat bijna net zo gevaarlijk is als Aspartaam is Mononatriumglutamaat, oftewel E-nummer 621. Mononatriumglutamaat heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren waardoor je nog meer wilt eten. Een goed voorbeeld van een product met mononatriumglutamaat is chips. Door dit additief eet je zomaar een hele zak leeg. Maar ook de meeste kant-en-klare producten en de mixsausen voor bijvoorbeeld macaroni, chili con carne en spaghetti zijn allemaal voorbeelden van producten met E 621.

Andere benamingen voor mononatriumglutamaat zijn: smaakversterker, glutamaat, gistextract, monokaliumglutamaat.

Voorbeelden van producten met Mononatriumglutamaat:

  • Kruidenmixen
  • Chips
  • Bouillonblokjes
  • Soepen
  • Woksaus
  • Satésaus
  • Kant en klare maaltijden (pizza, quiche)

Volgens dokter Blaylock, wereldwijd erkend expert op het gebied van gezondheidsrisico’s van voedseladditieven, worden niet alleen de hersenen aangetast door E 621, maar blijkt ook uit onderzoek dat het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen als het eenmaal in het bloed terechtgekomen is. Het leidt volgens hem tot de niet te genezen kankers.

Het lijkt er op dat je bijna niets meer kunt eten of drinken, want in bijna alle producten zitten E-nummers en in vele (in meer dan 5000 voedingsproducten) ook aspartaam. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken welke producten je wel verantwoord kunt eten, want ze zijn er genoeg, en wat is er belangrijker dan je gezondheid?

Toch is er ook goed nieuws. Mensen worden zich steeds bewuster van de noodzaak om eerlijke, pure voeding te eten. Winkels met natuurlijke producten rijzen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Het wordt daarom ook steeds makkelijker om producten te vinden zonder al deze toevoegingen. Kijk maar eens in de natuurvoedingswinkels en ook in de meeste supermarkten is wel een speciale afdeling te vinden waar ze enkele natuurlijke producten aanbieden.

Handig boekje om mee te nemen naar de winkel

Ben je nieuwsgierig geworden naar de E-nummers en hun betekenis, dan is het boekje “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Gouget een echte aanrader. Het is een kleine gids, makkelijk mee te nemen in je tas, waarin alle E-nummers staan vermeld met hun betekenis. Elk E-nummer in het boekje heeft een kleur gekregen, groen, oranje of rood.

  • Groen: wordt tot op heden als onschuldig beschouwd
  • Oranje: hierover bestaan tegenstrijdige wetenschappelijke analyses
  • Rood: Echt vermijden (giftig, dus gevaarlijk voor de gezondheid)

Een voorbeeld uit het boekje:

E 104 Chinolinegeel (aangegeven in rood)
Synthetische kleurstof
Risico’s: hyperactiviteit, eczeem, slapeloosheid, risico op allergische reacties, mogelijk kankerverwekkend. Verboden in de VS en Australië. Echt vermijden.

Tip: wil je geen suiker eten en ook geen chemische zoetjes meer gebruiken, probeer dan eens Stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof zonder calorieën.

Sommige links hier zijnaffliate links.

Ook leuk om te lezen!

  • Minigids E-nummers, vraag hem gratis aan bij de Consumentenbond

  • Lukt het jou om puur en natuurlijk te eten?

  • Verborgen suikers en hoe je ze herkent

  • Hoeveel vet zit er in een avocado en is dit gezond?

E-nummers, je eten zit er vol mee (2024)
Top Articles
Hoe werkt het vernieuwde Teletekst? - De NOS over het gloednieuwe, oude systeem
Tripadvisor Ann Arbor
Sdn Md 2023-2024
Is Paige Vanzant Related To Ronnie Van Zant
Cottonwood Vet Ottawa Ks
Le Blanc Los Cabos - Los Cabos – Le Blanc Spa Resort Adults-Only All Inclusive
CLI Book 3: Cisco Secure Firewall ASA VPN CLI Configuration Guide, 9.22 - General VPN Parameters [Cisco Secure Firewall ASA]
craigslist: kenosha-racine jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Ghosted Imdb Parents Guide
Www.politicser.com Pepperboy News
Jeremy Corbell Twitter
Find All Subdomains
Sissy Hypno Gif
Calamity Hallowed Ore
Urinevlekken verwijderen: De meest effectieve methoden - Puurlv
You can put a price tag on the value of a personal finance education: $100,000
Edgar And Herschel Trivia Questions
All Obituaries | Ashley's J H Williams & Sons, Inc. | Selma AL funeral home and cremation
Slmd Skincare Appointment
Nj Scratch Off Remaining Prizes
Local Collector Buying Old Motorcycles Z1 KZ900 KZ 900 KZ1000 Kawasaki - wanted - by dealer - sale - craigslist
Bad Moms 123Movies
Pac Man Deviantart
Pricelinerewardsvisa Com Activate
U Of Arizona Phonebook
Hannah Palmer Listal
Delectable Birthday Dyes
Marlene2995 Pagina Azul
Speechwire Login
Shiny Flower Belinda
Ultra Ball Pixelmon
Neteller Kasiinod
Ice Dodo Unblocked 76
5 Star Rated Nail Salons Near Me
Manuel Pihakis Obituary
Forager How-to Get Archaeology Items - Dino Egg, Anchor, Fossil, Frozen Relic, Frozen Squid, Kapala, Lava Eel, and More!
Tgh Imaging Powered By Tower Wesley Chapel Photos
Games R Us Dallas
Paperless Employee/Kiewit Pay Statements
Indio Mall Eye Doctor
9 oplossingen voor het laptoptouchpad dat niet werkt in Windows - TWCB (NL)
M Life Insider
21 Alive Weather Team
boston furniture "patio" - craigslist
Jammiah Broomfield Ig
All Buttons In Blox Fruits
Greg Steube Height
Wieting Funeral Home '' Obituaries
Compete My Workforce
Raley Scrubs - Midtown
Sdn Dds
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5854

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.